fallback

Арестувани и ранени по време на антиправителствени протести във Франция

Причината е полицейска операция за изгонване на незаконно пребиваващи на територията на изоставено летище

15.04.2018 | 17:15 Автор: Василена Василева

63 души бяха арестувани, а девет полицаи ранени по време на протести във Франция. Бурни демонстрации бяха организирани в градовете Нант и Монпелие. Причината е полицейска операция за изгонване на незаконно пребиваващи на територията на изоставено летище в западна Франция.

По време на демонстрациите бяха нанесени материални щети по местни магазини и обществени сгради. Част от протестиращите се обърнаха и срещу органите на реда, замеряйки ги с различни предмети. Полицейските служители бяха принудени да използват груба сила, сълзотворен газ и водни оръжия, за да разпръснат тълпата. 

Причината за гражданското недоволство е земя, на която правителството иска да построи летище, независимо, че години след решението за строеж такъв не е започнат. 

На мястото е построен лагер, в който пребивават предимно екоактивисти и анархисти. 

Сблъсъците дойдоха на фона на продължително недоволство и стачки след въведените от френския президент Еманюел Макрон реформи на пазара на труда. 

Според държавния глава промените ще подпомогнат конкурентоспособността на страната.  Работниците обаче се опасяват, че могат да пострадат професионалните им привилегии.

fallback
Още от Репортажи
fallback