Стачката на транспортни работници във Франция започна

Протестът на служителите в железниците ще продължи 3 месеца

03.04.2018 | 12:45 Редактор: Ивайло Николов
Стачката на транспортни работници във Франция започна

Държавната железопътна компания и персоналът на авиокомпания Air France започнаха стачни действия. Протестът на жп служителите започна снощи и ще продължи три месеца, което ще създаде неудобство на милионите ползващи френските железници. 

Протестни акции ще има по два дни на всеки пет до края на юни. Акцията е насочена срещу премахването на специалния железничарски статут при новоназначените, условията за отваряне към конкуренцията и превръщането на компанията в дружество с ограничена отговорност, което, според синдикатите, открива пътя за бъдеща приватизация. 

Ще се движат само всеки осми от високоскоростните влакове и всеки пети от регионалните. Стачните действия са сериозен тест за президента Еманюел Макрон и реформите, които иска да прокара. Той е решен да модернизира сектора тъй като движението на влак във Франция излиза с 30 % по-скъпо, отколкото на други места, което прави железниците неконкурентноспособни.

Според анализатори стачката на държавните железници може да струва между 10 и 20 милиона евро на ден.

В същото време протест организира и персоналът на Air France. Те настояват за 6% увеличение на заплатите. Стачки са планирани и за 7, 10 и 11 април. Те не са свързани пряко с реформите на Макрон, но засилват всеобщото недоволство.