Старите бомбоубежища в Бургас се превръщат в център за забавления

Тунелите ще станат тайнствени коридори с общо 12 галерии в подземния град

02.04.2018 | 13:17 Редактор: Велислав Филипов
Старите бомбоубежища в Бургас се превръщат в център за забавления

Старите бомбоубежища в Бургас са на път да се превърнат в подземен град. Тунелите ще станат тайнствени коридори, а общо 12 галерии в подземния град ще се преобразят в уникален център за забавления на туристите.

Изоставените подземни помещения са строени през 50-те години на миналия век. Падналите тръби ще бъдат подменени, ще бъде поставена съвременна вентилационна и електрическа система, така че в скривалището да се приютят до 3000 души в случай на заплаха. 

Община Бургас отговаря общо за шест бомбоубежища. Други 18 се стопанисват от пожарната, но какво е тяхното състояние остава загадка, защото там външни хора трудно се допускат. Едно от най-старите бомбоубежища в града се намира под сградата на общината, която е строена още по времето на Сталин. Тук има генератор и работеща вентилационна система.

В Община Бургас учащите от първи клас до единайсти клас са осигурени с индивидуални средства за защита на 100%. Всички са раздадени в училищата. Учителите са обучени как да ги раздават. Бомбоубежището под сградата на общината е отредено и за щаб квартира при радиационна и бомбена заплаха.

При бедствия в мирно време подземните катакомби, за които никой бургазлия дори не предполага, могат да поемат почти цялото население но морския град, успокояват експертите по радиационна защита.