България - застрашена от падане на отломки от Китайската космическа станция

Изгарянето на "Тиангон 1" ще прилича на множество преминаващи комети

28.03.2018 | 19:30 Редактор: Василена Василева
България - застрашена от падане на отломки от Китайската космическа станция

България e в границите на опасната зона, в която могат да паднат отломки от Китайската космическа станция. Управлението ѝ беше изгубено и сега се очаква Небесният дворец да изгори в атмосферата. 

Китайската космическа станция "Тиангонг 1", в превод "Небесен дворец", лети неконтролируемо към Земята. За тази извънредна ситуация ви разказахме още на 9 октомври 2018 година. 

Преди китайските оператори да изгубят управлението на над близо 9-тонната станцията, тя бе гордостта на китайската космонавтика. Сега апаратът е на по-малко от 200 километра от Земята.

Експертите са изчислили, че между 30 март и 2-3 април, отломки, които не са успели да изгорят в атмосферата ще достигнат Земята. Проблемът в случая е, че и България попада в зоната на евентуалното падане, а вероятността да ни удари парче от "Тиангонг 1" е 1 на 27 милиарда. 

И все пак ако открием отломки е много важно да не ги пипаме, защото може да са силно токсични, дори радиоактивни. 

Според международното законодателство, което България е подписала още през 1967, остатъците са собственост на произвелата ги държава, в случая Китай. А ако има пострадал човек отговорността също носи Китай. 

Изгарянето на "Тиангон 1" в нощното небе ще прилича на множество преминаващи комети и ще продължи няколко минути

Вижте повече във видеото!