fallback

Най-хубав бил животът във Виена… поне според класация

Ако не друго, то поне София е далеч от дъното на подбора нареждайки се на 116 място

20.03.2018 | 21:15 Автор: Иван Берберов

Днес светът празнува международния ден на щастието. Кои градове по света предизвикват най-много усмивки у жителите си?

И тази година, повод да празнуват имат жителите на Виена, тъй като тя беше избрана за най-добър град за живеене в света. Австрийската столица заема първото място в годишната класация на "Мърсър" за девети пореден път. 

След нея се нареждат Цюрих на втора позиция, новозеландският Окланд на трето място, а на четвърто и пето – Мюнхен и Ванкувър. В челната десетка цели осем от градовете се намират в Европа.

На дъното на класацията, или на 231 място, за пореден път се нареди столицата на Ирак – Багдад. Сред градовете с най-лошо качество на живот се наредиха и столиците на Судан, Хаити, Йемен и Централноафриканската република. 

Анализатори смятат, че това се дължи на бедността, политическата нестабилност и екстремните климатични условия. България обаче е далеч от дъното. Напротив – за поредна година запазваме позицията си в средата на класацията. 

Нашата столица София се нареди на 116 място в света по стандарт на живот. Това е стабилна позиция за София, която е паднала само с една позиция в класацията от 2016 година. 

Класацията на "Мърсър" използва общо 39 критерия, сред които престъпност, транспорт, комуникации, електроснабдяване, климат и управление на отпадъците – критерии, по които нашата столица ще трябва да работи усилено, ако иска да се издигне в класацията. 

fallback
Още от Репортажи
fallback