fallback

За първи път в историята на САЩ: Жена застава начело на ЦРУ

За да бъде официално повишена, Хаспел трябва първо да бъде одобрена от Сената

14.03.2018 | 14:20 Автор: Василена Василева

За първи път в историята на американското разузнаване жена може да се качи на директорския пост в ЦРУ. Назначението на Джина Хаспел предстои след като нейният предшественик Майк Помпео беше избран от Доналд Тръмп за държавен секретар на Съединените щати. Очаква се гласуване в Сената да вземе окончателното решение. 

Пътят на Джина Хаспел към трона на американското разузнаване изглежда сякаш е сценарий от холивудски филм. Нейната кариера в ЦРУ започва през 1985 година, а голяма част от нея Хаспел прекарва като агент под прикритие в Европа. 

През февруари миналата година тя е повишена в заместник-директор на централното разузнаване. Типично за всеки таен агент, голяма част от кариерата ѝ остава скрита зад тъмна завеса и най-вероятно никога няма да бъде напълно разкрита. Американски медии обаче успяха да публикуват една от многото пазени тайни. Хаспел е участвала в мъченията на предполагаеми терористи в секретния затвор на ЦРУ с кодово име "Котешкото око". 

Изтеклите видеозаписи от изтезанията обаче бяха незабавно унищожени по нейна заповед. Нейният предшественик Майк Помпео пък е горд с постиженията на Хаспел. Самият той я определя като пример за перфектен агент и отдаден патриот. За да бъде официално повишена на поста, Хаспел трябва първо да бъде одобрена от Сената на Съединените щати, като се очаква демократите да се обявят срещу нейното назначение. 

fallback
Още от Репортажи
fallback