Луиджи ди Майо - млад, елегантен и с умерен дискурс

На 26 години става най-младият заместник-председател на долната камара на италианския парламент

07.03.2018 | 22:01 Редактор: Велислав Филипов
Луиджи ди Майо - млад, елегантен и с умерен дискурс

Първо изявление на Силвио Берлускони след неочакваната му загуба на парламентарните избори в Италия. Политикът подкрепи за бъдещ премиер лидерът на крайнодясната "Лига“ Матео Салвини. 

Преди вота партията на Берлускони сключи споразумение за евентуална коалиция с други три формации. След като антиимигрантската "Лига Италия“ изпревари партията на Берлускони "Форца Италия“, съгласно обещанието тя трябва да излъчи кандидат-премиер. За такъв обаче се смята и лидерът на популисткото движение "5 звезди“. 

Луиджи ди Майо спечели най-много гласове на изборите в неделя. Кой всъщност е той и как се превърна в най-младия кандидат-премиер на Италия?

Млад, елегантен и с умерен дискурс – на 31 години Луиджи ди Майо се представя за новото лице на Италия. Син на бивш лидер на неофашистко движение, неаполитанецът превърна "5 звезди“ от антисистемно популистко движение в партия, която да претендира за властта. 

Изоставяйки следването си по право, Луиджи ди Майо се присъединява към Бепе Грило още преди основаването на политическото движение. През 2013 г. вече е депутат и на 26 години става най-младият заместник-председател на долната камара на италианския парламент. 

През септември 2017 г. е избран с категоричните 82% от гласовете за кандидат-премиер на своята формация. За анализаторите Ди Майо е творение на политическия ПР. Най-важният му коз е яркият му контраст с основателя на "5 звезди“ – комика с необуздан език Бепе Грило. 

Безупречен външен вид, спокойствие и сериозност – Ди Майо олицетворява качества, липсвали на партията досега. Той отхвърля определението "популист“ и смекчава реториката. В движението официално вече не се говори за излизане от еврозоната, а заклеймяването на коалициите е забравено. 

Критиците му изтъкват липсата на висше образование и на трудов стаж и го определят като политическа марионетка. Ди Майо контраатакува, сочейки 40-годишния френски президент Еманюел Макрон и 31-годишния австрийски канцлер Себастиан Курц. Стратегията му засега се оказва успешна - за движение "5 звезди“ гласуваха близо една трета от италианците.