Последен ден от предизборната кампания в Италия. Ще се завърне ли популизмът?

Партньорите на Берлускони все още не са коментирали неговия избор на евентуален бъдещ премиер

02.03.2018 | 15:05 Редактор: Василена Василева
Последен ден от предизборната кампания в Италия. Ще се завърне ли популизмът?

Последен ден от предизборната кампания на Ботуша.

В неделя италианците ще гласуват за нов парламент. Вот, който според всички прогнози ще отбележи триумфалното завръщане на популизма.

Кампанията завършва както и започна – с напрежение и протести на крайнодесните и крайнолевите. 

Последно мероприятие и за дясноцентристката коалиция, която води в социологическите проучвания. За първи път лидерите на трите партии се появяват заедно, демонстрирайки единство. 

Воденият от Силвио Берлускони блок вероятно няма да спечели достатъчно депутатски места, за да управлява самостоятелно. А според анализаторите възгледите на тримата партньори са твърде различни, за да удържат коалицията дясно - крайнодясно. 

Партньорите на Берлускони все още не са коментирали неговия избор на евентуален бъдещ премиер. По-рано настоящият председател на Европейския парламент Антонио Таяни потвръди, че е готов да напусне Страсбург и да се върне в родината начело на кабинета. 

Втората политическа сила в страната пък вече е готова със състав на евентуално правителство. Популисткото "Движение 5 звезди" вече изпрати на президента списък с министри, които ще излъчи, ако спечели изборите.

Близо 45% от италианците все още не са решили за кого ще гласуват. Това което доминира обаче в настроенията на избирателите е евроскептизимът.