Сблъсъци и арести преобладават в дните преди изборите в Италия

Парламентарният вот на Апенините е на 4 март

01.03.2018 | 14:16 Редактор: Ивайло Николов
Сблъсъци и арести преобладават в дните преди изборите в Италия

Парламентарните избори в Италия са на 4 март, но според проучванията съставянето на правителство няма да е лесно. На този фон напрежението на политическата сцена в страната се повишава.

В последните дни на предизборната кампания преобладаваха протести, сблъсъци и арести. Те бяха провокирани от противоречията между крайнодесните и крайнолевите кандидати за властта.

Последните социологически проучвания показват, че близо 40% от италианците са готови да върнат на власт Силвио Берлускони и водения от него дясноцентристки блок.

Въпреки многобройните съдебни дела, секс скандалите и присъдата за данъчна измама, според която лидерът на "Форца Италия" няма право да заема изборни длъжности, той изглежда готов за голямото завръщане на политическата сцена.

Основният партньор на Берлускони е крайнодясната "Лига" на Матео Салвини предизвика вълна от недоволство заради антиевропейската и антиимиграционната си риторика. Ако блокът от дясноцентристки партии получи 45% от гласовете, това ще позволи самостоятелно управление.

На другия полюс в кампанията е коалицията, водена от "Демократическата партия" на друг бивш италиански премиер–Матео Ренци. Въпреки, че формацията е популярна между избирателите, проучвания показват, че подкрепата към нея е паднала значително през последните години. Все пак, тя остава един от най-големите играчи.

Същевременно расте и популярността на популистката партия "Пет звезди". Според проучванията, тя получава подкрепа от близо 27%. Главните обещания на формацията са за универсална финансова подкрепа за бедните и фокус върху повишаването на обществените инвестиции.

А ако се стигне до ситуация, в която нито една партия или коалиция не получи нужното мнозинство, президентът на страната, Серджо Матарела, ще трябва да се справи с тежката задача да създаде правителство.