Бездомници без болници… Тежката съдба на невидимите

След като лечението им приключи и бъдат изписани, те трябва да бъдат изоставени навън

27.02.2018 | 22:08 Редактор:
Бездомници без болници… Тежката съдба на невидимите
Бездомници без болници… Тежката съдба на невидимите

Бездомници живеят с месеци в Бургаската болница. След като лечението им приключи, те нямат къде да отидат, а социалните институции си прехвърлят отговорността. 

Лекарите от болницата споделят, че моралът не им позволява да изхвърлят тези бездомни хора на улицата. Такъв е и случаят с Димитър. 

Клиниката по съдова хирургия на Бургаската болница се е превърнала в дом за 62-годишния бивш моряк Димитър Димитров. Вече трети месец мъжът живее там, докато службите си прехвърлят отговорността за съдбата му. 

Преди да влезе в болницата, мъжът е живял в дома за възрастни в кв. "Победа". Озовава се в „новата си обител“ през ноември миналата година. Опериран е и е изписан, но раните му се възпаляват и през декември отново е приет в болницата. 

Лекарите казват, че вече е излекуван, но няма къде да отиде. Димитър има 2 дъщери и сестра, но никой не е го е посещавал. Медиците казват, че са изпратили безброй писма до социалните служби и дори са му извадили документи за ТЕЛК.

От болницата от години алармират за липса на механизъм, по който социалните служби да обменят информация помежду си. Димитър не е единственият случай в Бургаската болница. Роди има и "рекордьор" – бездомник, който живее там вече година. 

От Дирекция "Социални подпомагане" в Бургас показаха документи за подготвени 2 плащания към болницата на обща стойност 4250 лв. Те ще покрият част от лечението на Димитър по 2 клинични пътеки. 

Междувременно се търси вариант да бъде настанен в дом. Издирват се и роднините му, но вероятността, че те ще пожелаят да се грижат за него е слаба, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Стилияна Георгиева.