Полският премиер вбеси Израел със скандално изказване за Холокоста

Матеуш Моравецки заяви, че евреи са участвали в геноцида на приблизително шест милиона души през Втората световна война

19.02.2018 | 14:02 Редактор:
Полският премиер вбеси Израел със скандално изказване за Холокоста
Полският премиер вбеси Израел със скандално изказване за Холокоста

Полша поиска диалог с Израел, след като полският премиер си навлече критики заради изказване, че в Холокоста са участвали евреи. Израелски политици разкритикуваха остро изказването на Моравецки.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че диалогът с Израел за Холокоста е необходим и ще послужи като предупреждение, за да попречи на такива изключително ужасяващи престъпления да се случат отново. След разразилия се скандал вратите на полското посолство в Тел Авив се появиха свастики и думите "убиец". 

Изказването на полския премиер предизвика остри реакции сред политическите лидери в Израел. От Варшава пък отхвърлиха обвиненията от израелска страна. Според властите в Полша изказването на премиера Моравецки не цели да отрече Холокоста, еврейските жертви в него или да отнема отговорността на Германия в геноцида. 

Размяната на остри реплики дойде, сред като Израел осъди спорното решение на Полша да въведе закон, според който твърденията, че страната е участвала в престъпленията на нацизма, ще бъдат подсъдими.