Да заложим на качество вместо на цената при избора храната в училищата и детските градини. Такива препоръки отправят експерти от Европейската комисия към страната ни. Идеята е чрез новите критерии да се преодолеят проблеми като детското затлъстяване и хроничните заболявания.
Още преди да навършат 6 години, децата в детската градина знаят защо е важно да се храним здравословно и кои храни са наистина полезни.
Всеки вторник в столичната ДГ "Брезичка" се предлага специално здравословно меню, подчинено на определена тема.
В детското заведение стриктно спазват наредбите касаещи детското хранене. Все пак се надяват рецептурника за ученическо хранене скоро да бъде променен.
Здравословно хранене не значи само безвредно хранене, но и по-качествено хранене, категорични са експерти от Европейската комисия.
При обществените поръчки за доставка на храни в училища и детски градини те предлагат да се заложи на друг критерий вместо на най-ниската цена.
В същото време експерти ще работят за това да се намали натиска на маркетинга, когато става дума за детските храни.
А на местно ниво в рамките на тази година от Министерство на здравеопазването подготвят мерки срещу затлъстяването и неправилното хранене при децата.