Над 30 хил. продадени "зелени билета" в първия ден на кампанията

Заради мръсния въздух вчера софиянци можеха да пътуват срещу един лев с всички линии на градския транспорт

29.01.2018 | 22:26 Редактор: Василена Василева
Над 30 хил. продадени

Над 30 000 зелени билета са били продадени през първия ден от въвеждането на мярката. Заради мръсния въздух вчера софиянци можеха да пътуват срещу един лев с всички линии на градския транспорт.

На моменти обаче количествата на билетите са се изчерпвали.

А обещанията не закъсняха - от Центъра за градска мобилност увериха, че следващият път, когато се въведе тази мярка, ще има по-добра организация и до подобни ситуации няма да се стига.

Според Мирела, която всеки ден използва градски транспорт, за да ходи на лекции в НАТФИЗ, липсата на зелени билети в превозните средства не е единственият проблем. 

"Пускат тази зелена карта само, когато въздухът е мръсен, а ние как разбираме днес мръсен ли е въздухът и ще можем ли да пътуваме с нея?", попита тя.

От Столичната община обясниха, че гражданите могат да получат информация от интернет страницата или от сайта на Центъра за градска мобилност. 

Критиките към въведената мярка бяха отправени и от "Спаси София".

"Ако искахме тази мярка наистина да е ефективна, това трябваше да е първата мярка, която да се въведе преди очаквано сериозно замърсяване, за да може изобщо да не се позволява насищане", подчертаха от неправителствената организация.

Въпреки това обаче има и една добра новина за пътуващите през следващия ден на "зеления билет" в столицата  - ако в превозното средство, в което пътувате не се продава такъв билет, вие не подлежите на санкция.