fallback

Над 50% от вносните лекарства се изнасят, твърдят пациенти

От НЗОК отрекоха данните и ги определиха като некоректни и манипулативни

03.01.2018 | 18:31 Автор: Иван Берберов

Повече от половината от лекарствата, внесени от Европа, се изнасят обратно. Данните са на пациентски организации. Според тях близо 30% от хората не успяват да се сдобият с необходимите медикаменти, точно заради острия недостиг в аптеките. От Здравната каса опровергаха обявената информация. 

Преди години Ваня Добрева се бори с тумор на хипофизата. Въпреки че живее в голям град, често среща трудности с намирането на нужните медикаменти. Днес тя помага да пациенти със сходни проблеми. 

На този фон пациентските организации откриват драстични разлики между броя на лекарствата по заверени протоколи и броя на платените от Касата опаковки. 

Според защитници на пациентите у нас трябва да бъдат взети мерки, с които да се регулира реекспортът на лекарства. Като например да се въведе така нареченото двойно ценообразуване. 

Пациентите предлагат да се сложи ред в системата, за да има повече контрол. Техните искания включват изграждане на единна електронна система, в която да има електронни рецепти и всичко да може да се проследява.

От НЗОК определиха справката на пациентските организации като манипулативна и некоректно обобщена, тъй като е отразявала сумарен сбор от несъвместими данни, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева. 

 

fallback
Още от Репортажи
fallback