Кризисният център в Димитровград за жени, жертви на домашно насилие, затваря врати

Причината e липса на финансиране

18.12.2017 | 13:20 Редактор: Велислав Филипов
Кризисният център в Димитровград за жени, жертви на домашно насилие, затваря врати

В навечерието на Коледа Кризисният център за жени - жертви на домашно насилие в Димитровград, затваря врати. Причината e липса на финансиране. 

Това е единственият по рода си център в цяла Югоизточна България и е най-големият в страната ни с капацитет от 12 до 15 души.

В България има само 8 кризисни центъра за жени - жертви на домашно насилие, с общ капацитет от 70 места. Според европейските изисквания тези места трябва да бъдат 378, но страната ни вместо да увеличава, намалява техния брой. 

Така в края на тази година кризисните центрове ще останат с един по-малко, тъй като най-големият и най-модерният от тях, този в Димитровград, ще затвори врати, поради липса на финансиране

За две години, откакто съществува услугата, през центъра са преминали 38 жени, жертви на домашно насилие, и техните деца. Всички те са получили психологическа и юридическа помощ. Имат издадени съдебни заповеди за защита по Закона за домашното насилие. Повечето от тях са успели да се разведат и са започнали работа

Сега обаче тези жени ще останат без подслон и защита. Единственият шанс центърът в Димитровград да продължи да работи е с помощта на местната власт. Общината обаче има други приоритети.

Така най-големият кризисен център за жени, жертви на домашно насилие, в България ще бъде принуден да затвори вратите си, точно преди Коледа. А майките и техните деца ще останат при насилниците си, поради липса на алтернатива, и ще продължат да живеят в страх, срам, отчаяние и чувство за безизходица.