Срещата на върха на ЕС продължава: Обсъждат напредъка по Brexit

Вчера евролидерите удължиха с още 6 месеца икономическите санкции срещу Русия

15.12.2017 | 13:42 Редактор: Иван Берберов
Срещата на върха на ЕС продължава: Обсъждат напредъка по Brexit

Втори ден от Срещата на върха на Евросъюза в Брюксел. Темите, които са във фокуса на евролидерите са преговорите по Brexit и изграждането на Икономическия и паричен съюз.

Формално, европейските лидери ще обсъдят напредъка по първата фаза от преговорите, а именно споразумението за развода между Брюксел и Лондон. Дефакто, компромисът беше постигнат през миналата седмица. 

Доказателство е, че на вчерашната вечеря британският премиер Тереза Мей беше посрещната с аплодисменти от колегите си.

Преговорите за взаимоотношенията между Брюксел и Лондон ще започнат възможно най-скоро, което вероятно означава през март догодина. Дотогава Европейският съюз трябва да подготви проектопредложения за бъдещо търговско споразумение с Великобритания. 

А вчера лидерите на 25 от държавите-членки дадоха официално начало на европейската програма за постоянно сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната.

В първия ден от срещата на върха бяха удължени с още шест месеца и икономическите санкции срещу Русия, наложени заради украинската криза. Премиерът Бойко Борисов коментира, че България "не трябва да заема крайни позиции по въпроса".