Спецпрокуратурата отрече да е изземала биткойни

Великобритания възнамерява да засили регулациите на криптовалутите спрямо правилата на ЕС за борба с прането на пари

08.12.2017 | 19:06 Редактор: Иван Берберов
Спецпрокуратурата отрече да е изземала биткойни

От спецпрокуратурата отрекоха информацията, че са конфискувани 200 000 биткойна на стойност 3 млрд. долара през май тази година по време на акцията в митниците. 

Тогава системата на агенцията беше пробита от 22-годишен хакер. Междувременно от два дни насам търговията с биткойн в 2 български платформи е блокирана. А криптовалутата вчера достигна нов връх, последван от сериозен спад. 

По дела в спецпрокуратурата до този момент няма иззети биткойни. За да бъде иззета криптовалута трябва да има престъпление, при което лице се е разплащало с криптовалута. За сега такова у нас няма.

От 6 декември насам търговията с биткойн в 2 български платформи е блокирана. Сайтовете не работят и не приемат поръчки, а от съобщенията им се разбира, че обслужващата банка е блокирала сметките им. Досега официално 2 банки в България са обявили, че не обслужват търговци на криптовалути.

На борсата "Coinbase" в четвъртък виртуалната валута се изстреля до нов връх и достигна стойност 19 340 долара, но после цената ѝ започна да пада. В момента виртуалната валута се търгува за малко над 15 000 долара на борсите.

Държавните органи не се чувстват достатъчно уверени, за да тълкуват правното положение на виртуалните валути. Към момента съществува единствено становище на НАП, в което се разглеждат доходите от продажба на биткойн. НАП казва, че когато продаваш биткойни, т.е. обръщащ ги в левове, дължиш данък общ доход върху реализираната печалба.

Междувременно стана ясно, че Великобритания възнамерява да засили регулациите на криптовалутите, като разшири върху тях сферата на действие на правилата на ЕС за борба с прането на пари, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова.