fallback

Мина Андреева - абсолютната звезда на Европейската комисия

Младата българка заема позицията заместник-говорител ЕК и е номер 24 в сп. "Политико"

07.12.2017 | 19:40 Автор: Иван Берберов

Харизматична и амбициозна, заместник-говорителката на Европейската комисия Мина Андреева е номер 24 в списъка на престижното списание "Политико" за личностите, които ще оформят облика на Европа през 2018 година. 

Признанието е заслужено. Мина е гласът на Брюксел и дясната ръка на Жан-Клод Юнкер. Тя е абсолютната звезда на Европейската комисия. Преди време американско списание "Политико" я сравни с поп дивата Бритни Спиърс. 

Мина е млада, умна и надъхана. И работи от 8 ч. до 22 ч. Тя често пътува с Жан-Клод Юнкер по света, а когато е в Брюксел, комуникира с журналистите – еднакво умело на английски, френски и немски. 

Понякога Андреева търси думите на български. И затова си има основателна причина. След като завършва 1 клас в София, едва 8-годишна, тя заминава с родителите си за Кьолн. 

Рядко се връща в България, но щом си дойде е най-вече, за да навести любимата си баба и да се види с приятели. Днес младата жена с умиление си спомня как е брала домати с татко си в село Орехово. 

Не е забравила и рецептата за баница и тиквеник и понякога приготвя такава на колегите си в Брюксел. А на 1 март ги закичва с мартеници. На български език учи и шефа си - Жан Клод Юнкер.

Отвъд шегите, всички уважават Мина. И има защо. Андреева стана първият български гражданин, заемащ подобна отговорна длъжност в ЕК.  

fallback
Още от Репортажи
fallback