"Тime" избра жертви на сексуално насилие за "Личност на годината"

Кампанията #MeToo беше определена за "най-бързо развиващо се социално движение през последните десетилетия"

06.12.2017 | 18:12 Редактор: Василена Василева

"Разрушителите на тишината - гласовете, които основаха движение" – така списание "Time" описа тазгодишните носители на титлата "Личност на годината". Кампанията, която предизвика фурор в социалните мрежи, беше определена за "най-бързо развиващо се социално движение през последните десетилетия".

Хаштагът "Аз също" (#MeToo) заля Facebook и Twitter, а милиони потребители, от които и много мъже, се включиха в движението и разкриха, че са били жертва на сексуално посегателство или насилие. Движението бързо излезе от границите на онлайн пространството и предизвика приливна вълна и в реалния свят. 

Десетки знаменитости се включиха в кампанията, а обвинения в сексуален тормоз бяха повдигнати към редица световно известни личности. Тази година списание "Time" отдаде чест на тези, които "проговориха и нарушиха тишината". 

За корицата на новото издание бяха избрани пет жени. Една от тях е актрисата Ашли Джъд. Тя е първата жена, която разкри, че е станала жертва на холивудския продуцент Харви Уайнстийн. 

За кратко време към нея се включиха десетки нейни колежки, включително Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу. Срещу самият Уайнстийн беше започнато официално разследване, а той беше премахнат от поста си в борда на директорите на продуцентската си къща. 

До Ашли Джъд е и поп-иконата Тейлър Суифт, която спечели дело за сексуално посегателство срещу бивш диджей, който докоснал певицата без нейно съгласие. 

Не всички жени на корицата на списание "Time" обаче са знаменитости. Те са Изабел Паскал, имигрантка от Мексико, Адама Иу, корпоративен лобист от Сакраменто и Сюзън Фаулър, бивш инженер на Uber, чиито обвинения за сексуално посегателство свалиха директора на компанията.