Гробът на Христос датира от времето на Константин Велики

След серия изследвания учени установиха - храмът "Възкресение Христово" е по-древен, отколкото се смяташе

02.12.2017 | 17:49 Редактор:
Гробът на Христос датира от времето на Константин Велики
Гробът на Христос датира от времето на Константин Велики

След серия изследвания учени установиха - гробът на Иисус Христос е много по-древен, отколкото се смяташе. Той датира още от времето на римския император Константин Велики. 

От години учените смятат, че йерусалимската църква "Възкресение Христово" е построена на мястото, където е погребано тялото на Иисус Христо през 33 година. Доскоро изследването на строителните материали в църквата определяха тяхната възраст на не повече от 1000 години.

Гробницата в сърцето на базиликата беше отворена през октомври миналата година, когато беше реставрирана и едикулата над нея. Тогава арехеолози успяха да вземат проби от недостъпните допреди структури. Резултатите бяха категорични - тя датира от около 345 г., по времето на първия християнски император Константин Велики. Новите открития потвърждават, че гробницата е построена в правилния времеви период. 

През дългата си история "Възкресение Христово" е престроявана многократно, преминала е през десетки нападения, пожари и земетресения, а през 1009 година е срината до земята и издигната наново. Дали там наистина почива тялото на Иисус Христос, надали ще се разбере, защото Божи гроб беше окончателно запечатан през миналата година.