Скандал за насъщния: Гл. ас. Иван Алексиев отива на съд

На фона на споровете на специалистите, износът на български хляб се е увеличил с 3%

23.11.2017 | 17:45 Редактор: Иван Берберов
Скандал за насъщния:  Гл. ас. Иван Алексиев отива на съд

Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите ще подведе под съдебна отговорност гл. ас. Иван Алексиев. Ученият от Института по растителни ресурси в Садово твърди - хлябът в магазините масово се прави от некачествена пшеница. 

За да бухне хлябът и да изглежда бял и апетитен, голяма част от производителите влагат в брашното прекалено много консерванти, подобрители и коректори. Това сочи изследването на гл. ас. Иван Алексиев. 

Не на това мнение обаче се оказа председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

"Всичко това се прави с цел уронване на престижа на българския хляб. Работата на гл. ас Иван Алексиев е свързана с маркетирането на семената, които създава Института в Садово и не можем да наречем посоченото "научно изследване". Не е доказано и никакво отклонение от съдържанието на продукта“, обясни Кукушева.  

От Центъра по биология на храните обаче признаха, че изследването на Института в Садово съдържа доза истина.

"В целия Европейски съюз съдържанията на хлебните изделия са едни от най-рисковите за здравето на хората. Българските потребители имат повод за притеснение, защото в сектора липсва контрол. Крайно време е да се направят подробни изследвания, за да стане ясно вредни или не са съставките в хляба", уточни Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Междувременно учените от Института в Садово се разграничиха от твърденията на ас. Иван Алексиев и подчертаха, че той е изразил свое лично мнение. Потребителите също не са единодушни в мнението си за хляба, който купуват. 

На фона на споровете на специалистите, през последните 3 години износът на български хляб се е увеличил с близо 3%, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Kireza Stiryanov
преди 6 години
ХИМИКАЛИТЕ КОИТО НЕ ПОЗВОЛЯВАТ НА ХЛЯБА ДА МУХЛЯСВА И ДА СЪХНЕ,ПРЕДИЗВИКВАТ РАК!!!ВСИЧКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ХЛЯБ,КОИТО ИЗПОЛЗУВАТ ТЕЗИ ХИМИКАЛИ,ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗСТРЕЛЯНИ ИЛИ ***.....НАД 500 ХИЛЯДИ СА ИЗМРЕЛИ ОТ РАК И ДРУГИ УВРЕЖДАНИЯ НА ОРГАНИТЕ!!! Сигнализирай за неуместен коментар