fallback

Сутрин медик, следобед духовник - разказ за един двойнствен живот

Д-р Иван Иванов от с. Драганово става йеромонах Йоан след 12 часа

15.11.2017 | 14:17 Автор: Иван Берберов

На няколко километра от Горна Оряховица, по поречието на р. Янтра един монах лекува хора. В село Драганово местният доктор цери с лекарства, но и с вяра. Вече 17 години д-р Иван Иванов посреща с расо пациентите от селото. Сутрин намята бялата престилка върху монашеските одежди и търси лек за хорските болести. 

Няма болни амбиции и е убеден, че да си лекар на село, е по-добре, отколкото в града, тъй като е "по-спокойно, а хората са по-уважителни, по-малко взискателни и по-малко като брой пациенти". 

Малко след 12 на обяд д-р Иванов става йеромонах Йоан. Медицината е влязла първа в живота му, но с времето духовното надделява. Така преди 15 години взема съдбовно решение да стане монах.

Освен за себе си, йеромонах Йоан се грижи за пациентите и за църквата в селото. Живее скромно, в малка пристройка в храмовия двор. Поддържа църквата сам и абсолютно безвъзмездно.

И се моли, всеки ден – за мир и по-добри дни. Често споменава в молитвите си и своите пациенти. Твърди, че вярата лекува. И макар че някои определят живота му като двойнствен – монахът от Драганово признава, че кожата му е една – просто има две лица.

По материала работиха репортерът Михаела Карабельова и операторът Димитър Розов.

fallback
Още от Репортажи
fallback