Прокуратурата разследва убийствения рудник "Ораново"

Причините за поредния смъртен случай там са неясни, но най-вероятната версия е човешка грешка

15.11.2017 | 12:32 Редактор: Иван Берберов
Прокуратурата разследва убийствения рудник

Прокуратурата започна разследване на поредния инцидент в рудник "Ораново" край Симитли. Снощи там загина 55-годишен миньор, след като беше затиснат от вагонетка. От 2013 година насам, това е поредният смъртен случай в рудника. 

Инцидентът е станал в късният следобед по време на втората смяна в рудника. Четирима миньори трябвало да превозят въглища с вагонетка. Внезапно машината излязла от контрол и затиснала работника.

Загиналият миньор е трябвало да се пенсионира след около година. Работниците в рудник "Ораново" са мъже от околните села. Най-много има от Ораново, Полето, Брежани.

Загиналият миньор е от село Долно Осеново. Късно снощи в "Ораново" освен инспекцията по труда влезе и прокуратурата. Причините за инцидента тепърва ще се установяват. Версиите са човешка грешка или техническа неизправност на вагонетката, превозвала въглища, и изкривени релси, по които се е движела. 

Справка показва, че от 2007 година до сега загиналите миньори в рудник "Ораново" са 9 души. Собственик на мината е Красимир Михайлов. Многобройните проверки досега са завършвали само с предписания, предаде за Bulgaria ON AIR Снежана Любенова.