На стоп до Финландия

Лъч и Лана предприемат пътуване, за да осъществят мечтата си да отидат до скандинавската страна

12.11.2017 | 09:30 Редактор: Велислав Филипов
На стоп до Финландия

До Финландия и обратно на стоп. Не е невъзможно, доказват го двама млади българи, които осъществяват мечтата си да отидат до скандинавската страна. Пътешествието им отнема 49 дни, а споменът ще остане за цял живот. С ентусиастите Светлана и Лъчезар се срещат с репортера Иван Иванов и операторът Павел Павлов.

Две седмици на отиване и шест дни към дома на връщане, или общо 6 хил. изминати км на стоп през десет държави. Така 23-годишните Лана и Лъч са прекарали част от лятото си. Първият им стоп също е през лятото преди 2 години – до Кара Дере. За пътешествието на стоп до Финландия се решават, след година обмисляне на щурата идея.

„Аз от малка имам голямо вълнение към тази държава. В последствие разбрах, че имам прадядо финландец, с който не можах да се запозная. Има много малко информация и реших, че това е хубав повод да потърся повече информация за него в архиви и т.н.", споделя Светлана.

Въпреки че пътуват на стоп и не харчат пари за транспорт, Лана и Лъч заделят около 900 евро, спестени от студентски бригади. По пътя си ги качват интересни хора, включително и преподавател по история в Естония, който е поканил Лъч да разкаже за страната ни по Skype пред студенти.  

Пристигайки във Финландия, стереотипите им за хората в скандинавската страна са разбити.

"Като почнем от това, че са студени, сдържани, подредени и неспонтанни. Всичко това просто се разми", каза Лъчезар.

За месец престой Лана е била уличен изпълнител, представяйки огнено изкуство. Отсядали са при познати на познати. След като финландците са чули историята на Лана и Лъч, са отправяли предложения да ги настанят в домовете си при своите деца. Младите българи научили и първите си финландски думи.

Лана и Лъч не са бързали по пътя си. По време на пътешествието си до Финландия са отседнали при приятели в Чехия. На връщане у дома пък са останали в Румъния,  защото трудно са излезли от северната ни съседка. Двамата пазят табелките с дестинациите по време на своето пътешествие

"Може би най-ценното е, че по пътя срещаш хора, които не познаваш, и в един момент се оказва, че в бъдеще ти подържаш контакт с тези хора, защото нещо ви е свързало. Дори само това, че някой ти е направил услуга да те вози, е достатъчно да общувате за в бъдеще", уточни Лъчезар пред Bulgaria ON AIR

Австралия е следващата дестинация на Лана и Лъч за морски стоп. За пътешествието си до Финландия авантюристите ще разкажат и утре пред публика на емблематичната ул. Раковски.