fallback

Днес почитаме Св. Димитър Солунски

Според народните вярвания от този ден започва зимата

26.10.2016 | 15:20

Днес православнaта църква почита паметта на Св. Димитър Солунски. Според народните вярвания на Димитровден започва зимата.

По традиция център на тържествата е старопрестолната столица Велико Търново, където преди 831 години от църквата "Св Димитър“ на тази дата избухва въстанието на братята Петър и Асен. 

В народните вярвания се смята, че дойде ли Св. Димитър на коня си, от брадата му започва да пада сняг. На този ден стопаните се разплащат и разпускат наетите от Гергьовден работници. 

На този ден, още дори преди да е построен храмът "Св. Димитър“, е бил осветен. По време на церемонията обаче боляринът Теодор бил провъзгласен за цар и приел името Петър. С това се подчертава приемствеността с Първото българско царство и възстановяването на Второто българско царство. 

"Във Велико Търново на 26 октомври винаги се отслужва тържествена служба. След това продължава с едно тържествено литийно шествие до църквата "Св. Димитър Солунски“, където се отслужва също благодарствен молебен“, разказа пред камерата на Bulgaria ON AIR директорът "Дирекция Култура“ Нелина Църова.

И днес по традиция десетки миряни се отправиха към храма, за да се преклонят пред паметта на Светеца. 

 

fallback
Още от Репортажи
fallback