fallback

Започна битката за Мосул: Иракските сили настъпват по суша

В офанзивата срещу Мосул участват над 60 хиляди войници

17.10.2016 | 14:31 Автор: Ирина Георгиева

Битката за Мосул започна. Иракската армия настъпва в сухопътна операция по освобождаване на последния бастион на терористичната групировка "Ислямска държава". От две години, джихадистите смятат града за своя столица в Ирак, след като населеното място им бе предадено от правителствените сили на практика без съпротива през юни 2014 г.

В офанзивата срещу Мосул участват над 60 хиляди войници. Иракската армия се подкрепя и от кюрдските формирования Пешмерга, шиитските милиции, както и въоръжени отряди на сунитски племена. 

Към града настъпват няколко десетки единици тежка бойна техника и артилерия. Водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" ще подкрепя сухопътната офанзива с въздушни удари. Според анализатори операцията е доста сложна и може да отнеме седмици преди да се увенчае с успех. Ако обаче иракските сили успеят да си възвърнат контрола над Мосул, това ще означава на практика разгром на джихадистите в Ирак. 

Именно от Мосул лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади обяви създаването на халифата. 

"Твърдо решени сме да удържим околностите на Мосул, докато достигнем крайните квартали на града. Това е началото на операцията по освобождаването на Мосул. Духът ни преди решаващата битка е висок и съм сигурен в победата. Бойците на "Ислямска държава" няма да успеят да устоят на нашия огън. Убеден съм в успеха на операцията", коментира майор Шван Ихсан.

Малко след началото на офанзивата срещу Мосул ООН обяви, че очаква огромна вълна от бежанци от града. Организацията заяви, че е готова да предостави убежище на 60 хиляди души в лагери и обекти за временно настаняване. В процес на строеж са нови центрове за 250 хиляди души. Готови за разпределение са хранителни продукти за 220 хиляди семейства. В Мосул – последния бастион на джихадистите в Ирак, живеят близо милион и половина души, които са държани като заложници от около 6 хиляди бойци на "Ислямска държава".

 

fallback
Още от Репортажи
fallback