Заради пукнатина евакуираха жилищен блок в столицата

Причината била в няколко плочки

11.10.2016 | 13:48
Заради пукнатина евакуираха жилищен блок в столицата

Няма никаква опасност за жителите на блока в столичния квартал "Сердика", който снощи беше евакуиран заради пукнатина. Те бяха изведени принудително заради появила се информация за пропукване.

Има информация, че е нарушена конструктивната цялост на блока, както и такава, че е пукната носещата стена и че може да се създаде опасност за жителите.

По- късно тези твърдения бяха опровергани и посочиха, че причината е в няколко плочки, които са се надигнали, в един от апартаментите в блока, откъдето всъщност е дошъл сигналът.

Блокът е много стар. Построен е през 1969 година и не му е правен скоро ремонт.

Експертите от столична община поясниха, че трябва да се наблегне на вътрешните ремонти в блока и на неговата поддръжка.

"Това е битов инцидент. Вдигнаха се плочките, които са подова настилка. Оказа се, че плочките са залепени една до друга, без фуги между тях и това напрежение не може да измести стените, затова се надигат те", обясни арх. Калинов. 

По думите му на сградата ще бъде направен конструктивна експертиза, за да се определи състоянието й и да се направят необходимите действия.

В рамките на днешния и утрешен ден продължават проверките на всички апартаменти, за да се провери дали са правени текущи ремонти, които засягат общата част на блока. Ако има такива и за тях няма издадено разрешение, тези собственици ще бъдат санкционирани.