Спирките в София осъмнаха с агитационни материали

Разрешено ли е да се лепят там?

10.10.2016 | 18:30
Спирките в София осъмнаха с агитационни материали

Със старта на предизборната кампания започна и голямата агитация. 

Над 200 са определените места в София като афишни колони, трафопостове и партийни клубове, където е разрешено да се лепят агитационни материали.

Също така изборни плакати могат да се слагат и по огради и витрини, с изричното разрешение на собствениците. Но има и забранени места-спирките на градски транспорт, както и в него самия, ел.таблата, ел.касетите и паметниците, са сред абсолютно забранените места, където може да се лепи агитационен плакат. 

Спорен е казусът със спирките на градския транспорт. Според наредбата по тях е забранено да се залепят агитационни материали. В София обаче част от спирките осъмнаха именно с такива.

Този казус предстой да бъде разгледан от комисия към столичния инспекторат. А всеки гражданин, който види плакати на неправилни места, може да сигнализира пак там. При нарушения Районната избирателна комисия има правомощия да премахне или изземе материалите. 

"Много често преди се използваха контейнерите за залепяне на материали. Това до голяма степен е и икономично, но води и до асоциации", споделят от инспектората. 

Седем дни след изборите партиите и коалициите трябва да премахнат агитационните материали, или подлежат на санкция от 1000 до 5000 лв. 

За сравнение на миналите избори над 40 хил. тона хартия са били превърнати в листовки и плакати.