fallback

След 55 години: Възстановяват директните полети между САЩ и Куба

Това е нова глава в отношенията им

01.09.2016 | 16:00 Автор: Анисия Иванова

Американската компания jetBlue се отправи в първия си редовен полет САЩ - Куба, откривайки нова глава в историята на връзките между двама бивши врагове от времето на Студената война.

В самолета пътуваха министърът на транспорта на САЩ Антъни Фокс, официални лица и журналисти, които прелетяха разстоянието за пръв от над 50 години. Последният редовен полет между двете държави е през 1961 година.

Възобновяването на полетите отваря нова глава от двустранните отношения между САЩ и Куба. Отношенията между тях започнаха да се нормализират през 2014 г. През февруари тази година Хавана и Вашингтон се споразумяха да възстановят редовните си въздушни връзки.

Редовни полети до Куба ще извършват няколко американски компании, които са подбрани от транспортното министерство на САЩ. jetBlue ще има три полета седмично, а билетите ще струват 99 долара в едната посока.

Очаква се, че възобновяването на авиовръзката ще бъде допълнителна възможност за правене на бизнес в Куба и че ще позволи на американците от кубински произход да се срещат с роднините си.

 

fallback
Още от Репортажи
fallback