fallback

С обич към родината

Момичета изрисуваха стена с българския флаг

23.08.2016 | 15:00

Българското знаме беше изрисувано на стометрова стена в Сандански. Инициативата е на пет 20-годишни момичета, които са убедени, че така ще събудят патриотичния дух сред младите хора и ще провокират добрите дела. 

Идеята възниква спонтанно. А, първата инициатива е тематична киновечер. Скоро младите ентусиасти, обаче разбират , че това е недостатъчно и решават изрисуват българският трикольор на сто метрова стена, на едно от училищата в града.

"Измислихме като цяло целият проект как ще изглежда ,как да съберем паричките ,всичко ни струваше  около 20 хиляди лева. Смятаме, че с течение на времето историята се променя и те трябва да се запомнят по един или по друг начин", споделя инициаторката на идеята Елена Лазарова   Инициативата получава широка подкрепа. А, минаващите по  улицата, намираща се  между три училища  вече може да видят образите на националните революционери като Райна Попгеоргиева, Христо Ботев, Васил Левски и Георги Раковски. Измежду тях е изписано и едно от емблематичните стихотворения на Иван Вазов "Аз съм българче”.

"Ще даде възможност на българските деца да могат да обясняват за Христо Ботев, за българските писатели и националисти. Ако може да не е 100 метра, а да е повече би било по-добре", каза Мария, която също е една от инициаторите. 

fallback
Още от Репортажи
fallback