Бежанският отбор наравно с другите

Можеш да бъдеш и добър човек, въпреки че си бежанец, каза един от членовете на отбора

28.07.2016 | 14:11
Бежанският отбор наравно с другите

Част от членовете на Бежанския отбор, който ще вземе участие на Летните олимпийски игри в Рио, не скриха ентусиазма си предстоящите Игри в Бразилия. Подобна формация за първи път ще участва на Олимпиада, след като от Международния олимпийски комитет взеха решение десет състезатели от четири държави да сформират своеобразен "Бежански отбор" и да се съревновават наравно с всички участници в най-голямото спортно събитие в света.

Преди 11 години Иек Пур Биел напуска Судан, за да избяга от гражданската война. След десет години живот в бежански лагер, Биел решава да започне да тренира лека атлетика. През август 21-годишният спортист ще се състезава на 800 метра в Рио.
Съотборниците на Биел ще бъдат двама плувци от Сирия, двама джудисти от Конго и маратонска бегачка от Етиопия.

"Дори и да не спечеля медал, ще покажа на света, че дори и да се бежанец, можеш да постигнеш нещо значимо. Можеш да бъдеш и добър човек, въпреки че си бежанец. това е просто статус, който не определя твоята личност. Затова съм положително настроен към олимпиадата. Това е мястото на неограничените възможности, което можеда промени живота ти", споделя лекоатлетът. 

"Участието на бежанци в Олимпиадата е особено важно. Мечтата на всеки атлет е да участва в подобно спортно събитие. А още по-страхотно е, че тези хора, въпреки че са бежанци и носят раните на войната, могат да участват и да разпространят посланието на Олимпиадата. А именно – всички държави заедно и обединени от спорта за един по-добър и мирен свят. 
От 43-мата потенциални кандидати за отбора ан бежанците, са били селектирани 10 въз основа на консултации с Международния олимпийски комитет и агенцията на ООН за бежанците. Част от критериите за включване в олимпийския отбор са спортно ниво на всеки от атлетите, официален статут на бежанец и проверка от страна на правоохранителните органи
", заяви треньорът по борба Мохамед.

Отборът на бежанците ще бъде настанен в Олимпийското село, заедно с другите 11,000 спортисти от цялата планета.