Турция промени дневния ред на външните министри на ЕС

Страната трябва да съхрани законността, заяви Федерика Могерини

18.07.2016 | 15:00 Редактор: Луиза Божинова
Турция промени дневния ред на външните министри на ЕС

Неуспешният опит за военен преврат в Турция промени дневния ред на срещата на външните министри на Европейския съюз (ЕС), която започва в Брюксел и измести теми като Украйна, санкциите на Русия, Западните Балкани, Либия и Ебола. Очаква се министрите да призоват президента Ердоган да зачита върховенството на закона и човешките права. Заявка за този призив дадоха и предварителните коментари.

"Преди всичко бих искала да кажа, че в онази трагична нощ демокрацията трябваше да бъде запазена. Турция трябва да съхрани законността и да защити легитимните институции на страната. Анкара не бива да предприема стъпки, които могат да навредят на конституцията след осуетения опит за преврат. Днес ще заявим, че върховенството на закона трябва да се защитава в страната. Няма извинение да се предприемат стъпки, които ще отклонят Турция от това", заяви Федерика Могерини, върховен представител на външната политика на ЕС.

"Нещо предварително е било подготвяно. Бързото задържане на над 6 хиляди военни и магистрати след опита за преврат в Турция показва, че правителството е имало предварително подготвен списък. Списъците са налице. Много съм разтревожен. Точно от това се бояхме", каза еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Йоханес Ханн.