fallback

Как преминава ежедневието на едно дете с диабет?

Заболяването изисква непрекъснато наблюдение, каза проф. Мая Константинова пред Bulgaria ON AIR

18.07.2016 | 10:55 Автор: Луиза Божинова

Клиниката по диабет, ендокринология и генетика е място, на което родителите на деца с диабет идват, за да получат адекватна грижа от специалисти и самите те да се образоват какви са специфичните нужди на техните деца и как трябва да се грижат за тях.

Професор Мая Константинова, която е председател на Националното сдружение по детска ендокринология и началник на отделението, обясни пред Bulgaria ON AIR, че диагнозата диабет е много сериозна, като заболяването изисква непрекъснато наблюдение на детето, изследвания на кръвна глюкоза и минимум 4 инжекции с инсулин на ден, които са животоспасяващи.

"Тези родители се сблъскват с много голяма промяна в живота си, защото денонощно те трябва да имат грижа за това дете", каза проф. Константинова.

"Най-често при нас постъпват новооткритите пациенти, заедно с техните майки. Много голямо внимание се отделя на хранителния режим, всяко нещо, което се приема от детето, трябва да бъде измерено, за да може инсулиновата доза да бъде адаптирана", поясни тя.

Професор Мая Константинова посочи, че в някои семейства се наблюдава така наречения burnout - синдром на прегаряне от многото грижи.

"Новите технологии навлизат все по-масово. Това е непрекъснатото измерване на глюкозата през пет минути. Има възможност да се следи от разстояние чрез интернет връзка с глюкозен сензор и родителят на часовника си да гледа непрекъснато стойностите на глюкозата на детето си", разясни тя.

 

fallback
Още от Репортажи
fallback