fallback

Елизабет Втора да се оттегли? Няма признаци

Приемат се залози какъв ще е цветът на шапката й днес

21.04.2016 | 17:10 Автор: Анисия Иванова

Днес британската кралица Елизабет Втора празнува 90-я си рожден ден. По този повод в Обединеното кралство бе пусната колекция от марки и снимка, на която за заснети четири поколения от кралското семейство.

Снимката на кралското семейство е уникат, тъй като на нея един до друг са наредени всички наследници на Британския престол – нещо, което се случва рядко.

Вчера интерес на Острова предизвика и новината, публикувана от вестник "Глоуб", че Елизабет Втора планира да се оттегли от престола навръх рождения си ден.

"Дори кралицата да абдикира в полза на някой от другите наследници, мога да ви уверя, че тя ще остане доста активна и ангажирана с проблемите на страната. Аз обаче не виждам причина, било тя конституционна или друга, Елизабет Втора да се оттегли. Към момента не виждам признаци за подобно решение", каза кралският биограф Хюго Викърс.

По традиция на рождения си ден Нейно Величество излиза от замъка Уиндзор заедно със съпруга си принц Филип и прави разходка до центъра на града, за да се срещне с поданиците си. От месеци британски букмейкъри приемат залози с какъв цвят шапка ще бъде Елизабет Втора по време на публичната си поява за юбилея си.

Залогът че Нейно величество ще бъде с щапка в цвят кралско синьо е 4 към 1. Вечерта на самия празничен ден обаче британският монарх и съпругът й ще останат със семейството си в двореца, където синът им принц Чарлс е организирал частна вечеря.

По традиция тържествата за рождения ден на кралицата се провеждат през юни, когато времето на Острова е по-топло. Миналата година Елизабет Втора постави рекорд за най-дълго управлявал монарх на Великобритания. Досега първенството се държеше от кралица Виктория, която заемала престола повече от 64 години.

 

fallback
Още от Репортажи
fallback