fallback

Мигранти избират реализация в България

Възможно е, трябва само желание, споделят двама сирийци пред Bulgaria ON AIR

19.04.2016 | 13:04 Автор: Вероника Цветанова

Мигранти избират реализация в България пред Западна Европа. Съдбата на бежанците, след като напуснат центровете за временно настаняване и желанието им да се интегрират у нас, разказана за ефира на Bulgaria ON AIR. 

Въпреки огромния мигрантски поток към България, малка част от бежанците избират страната ни за постоянно. Повечето от тях използват нашата държава за коридор към европейски страни като Германия. Именно затова малцина са тези, които искат да се интегрират в България.

"Хората тичат към друга точка на света, имат друга светла идея и искат да отидат другаде и, разбира се, че е трудно да ги интегрираме, ако те не желаят това", каза Анна Андреева от Държавна агенция за бежанците.  

Все пак желаещи да останат у нас не липсват. Три пъти седмично бежанците в квартал „Военна рампа“ се учат на български език, като им се предлагат възможности за обучение по английски език и музика. 

Андреевна сподели, че им предлагат листовки, консултират ги за техните права и задължения – какво могат да очакват страната ни. 

"Все пак ние сме готови да им осигурим работа – има много български фирми, които осигуряват работа и съобщават, че са готови да наемат бежанци", допълни тя.  

Единици обаче са мигрантите към днешна дата, които избират да изкарват прехраната си у нас. Не така обаче са стояли нещата в изминалите години.

"Наистина има много хора, които са се реализирали. Работят, търсят своята ниша", каза Андревна. 

Джоан Мустафа остава в България, благодарение на чудж за българите занаят. В България идва преди 10 години, минава през центрове за временно настаняване, след което работи като чирак в българска фирма. Кюрдските сладкиши помагат на сириеца да се реализира у нас. Тайната на сладките му помага да стъпи на краката си и днес Джоан има собсвен бизнес в чужда държава.

"Нищо лесно няма - нали знаеш, трудно е, ама човек като иска да работи и като си работлив човек, навсякъде може да правиш бизнес и да работиш," сподели бежанецът Мустафа.   Не толкова трудно е било началото за 20-годишния Сиуан. В България идва, когато е едва на 7 години. И макар че във вените му тече сирийска круъв, той признава, че се чувства българин.

"Тук си ми е нормално, даже аз оттук си имам спомени, детството ми, училището - тук съм си го завършил. Не съм имал никога проблеми в България, моите приятели повечето са българи", сподели Сиуан.  20-годишният сириец Сиуан е категоричен, че всеки може да се интегрира, стига да иска. А двамата с Джоан са пример, че реализацията в чужда държава е възможна, нужна е само доза желание.

 

fallback
Още от Репортажи
fallback