fallback

България готова да стане домакин на европейското по футбол за бездомни

"Отбор на надеждата" е сред отборите с най-голямо развитие в ранглистата на фондация Homeless World Cup

13.04.2016 | 19:00 Автор: Луиза Божинова

България има големи шансове да приеме европейското първенство по футбол за бездомни хора в някоя от следващите 2 години.

У нас пристигна Мел Йънг, президентът и създател на фондация Homeless World Cup, която организира световното първенство.

Тази година то ще се проведе в Глазгоу между 10 и 17-и юли. В шампионата ще вземат участие 48 мъжки и 16 дамски отбора от 51 страни.

Българският "Отбор на надеждата", съставен от младежи в неравностойно положение, заема дванадесетото място в годишната ранглистата на фондация Homeless World Cup броени месеци преди световното. Тимът се придвижи с 4 позиции напред спрямо 2015 година благодарение на отличното си представяне на последния Мондиал в Амстердам, където завърши девети от 47 състава. Мениджърът Виктор Кирков е обнадежден, че София може и трябва да се бори за домакинството на европейския форум.

"Отбор на надеждата" е сред отборите с най-голямо развитие в ранглистата на фондация Homeless World Cup, имайки предвид, че записа първото си участие на световно първенство за хора в неравностойно положение едва през 2012 година в Мексико Сити, където завърши четиринадесети.

Председателят на Националната агенция за спорт на Шотландия Мел Йънг е убеден, че футболът е международен език, който променя съдби.

Шотландецът открива у нас европейския проект Get Together с участието на 20 партньори на фондация Homeless World Cup от различни държави. Освен това Йънг ще проучи възможността в София да бъде организирано европейско първенство по футбол за бездомни хора през 2017 или 2018 г.

 

 

fallback
Още от Репортажи
fallback