България готова да стане домакин на европейското по футбол за бездомни

"Отбор на надеждата" е сред отборите с най-голямо развитие в ранглистата на фондация Homeless World Cup

13.04.2016 | 19:00 Редактор:
България готова да стане домакин на европейското по футбол за бездомни
България готова да стане домакин на европейското по футбол за бездомни

България има големи шансове да приеме европейското първенство по футбол за бездомни хора в някоя от следващите 2 години.

У нас пристигна Мел Йънг, президентът и създател на фондация Homeless World Cup, която организира световното първенство.

Тази година то ще се проведе в Глазгоу между 10 и 17-и юли. В шампионата ще вземат участие 48 мъжки и 16 дамски отбора от 51 страни.

Българският "Отбор на надеждата", съставен от младежи в неравностойно положение, заема дванадесетото място в годишната ранглистата на фондация Homeless World Cup броени месеци преди световното. Тимът се придвижи с 4 позиции напред спрямо 2015 година благодарение на отличното си представяне на последния Мондиал в Амстердам, където завърши девети от 47 състава. Мениджърът Виктор Кирков е обнадежден, че София може и трябва да се бори за домакинството на европейския форум.

"Отбор на надеждата" е сред отборите с най-голямо развитие в ранглистата на фондация Homeless World Cup, имайки предвид, че записа първото си участие на световно първенство за хора в неравностойно положение едва през 2012 година в Мексико Сити, където завърши четиринадесети.

Председателят на Националната агенция за спорт на Шотландия Мел Йънг е убеден, че футболът е международен език, който променя съдби.

Шотландецът открива у нас европейския проект Get Together с участието на 20 партньори на фондация Homeless World Cup от различни държави. Освен това Йънг ще проучи възможността в София да бъде организирано европейско първенство по футбол за бездомни хора през 2017 или 2018 г.