fallback

Импийчмънт за Дилма Русеф?

Специална комисия в бразилския парламент препоръча отстраняването на президента Русеф

12.04.2016 | 15:10 Автор: Ирина Георгиева

Специална комисия в бразилския парламент препоръча отстраняването на президента Дилма Русеф. През последните няколко месеца името й бе замесено в редица корупционни скандали свързани с пране на пари и укриване на данъци.

С 38 гласа ЗА и 27 против специалната 65-членна комисия подкрепи процедурата по отстраняване от длъжност на президента Дилма Русеф.  

Съгласно бразилското законодателство, решението на комисията трябва да се разгледа на пленарно заседание на долната камара на парламента. Ако препоръката бъде одобрена, следващата стъпка е да бъде разгледана от Сената, който има последната дума. 

За отстраняването на Русеф са необходими 342 гласа в 513-членния парламент. Ако противниците й спечелят, то правомощията й ще бъдат отнети до 180 дни. Опозицията я обвинява в манипулиране на федералния бюджет през 2014 година, когато беше преизбрана на президентския пост.

Бразилският главен прокурор Жозе Едуардо Кардозо отхвърли опитите за отстраняването на президента Дилма Русеф. Той определи течащата в момента процедура по импийчмънт в парламента като "априлски преврат". 

"Няма никакво съмнение,че тази седмица ще бъде натоварена с политически дебат. Трудно процедурата по импийчмънт ще мине в парламента, тъй като са необходими две трети от гласовете. Няма да ги съберат", заяви Афонсо Флоренси, лидер на Работническата партия.

Самата Русеф по-рано заяви, че няма правно основание за отстраняването й от власт и изрази увереност, че страстите в страната ще се успокоят.

Хиляди бразилци излязоха снощи по улиците на Рио де Жанейро, за да протестират срещу импийчмънт на Русеф и да изразят подкрепата си за нея. Акцията протече под надслов "Не на държавния преврат“. 

 

fallback
Още от Репортажи
fallback