Повече от 70 баници – класически и с екзотична плънка, показват в изложение майсторки на кулинарния фест "Баница в делник и празник" във великотърновското село Балван. Гостите могат да опитат дори баница със скариди и сьомга, както и с гъби, кашкавал, картофи и ориз.
За шеста поредна година във великотърновското село Балван чевръсти домакини от читалища, училища и пенсионерски клубове показват кулинарни изкушения на Празника на баницата. Представените баници са точени, вити и дърпани и с най-различна плънка.
"С кайма, с гъби, сладки баници, със сирене няколко, изобщо колкото вида съществуват", каза Марияна Дончева от пенсионерския клуб "Здравец"- с. Козаревец.
Преподаватели от Гимназията по туризъм в Бургас изненадват с два вида авторски баници - с морски дарове и с черна леща Белуга, и коприва.
"Това са авторски рецепти на нашите колеги, характерни правят се в нашия град. Съдържа скариди, сьомга, риба тон, съответно с млечен сос, съответно подправки, малко зеленина - спанак, и така се получава уникален вкус", каза директорът на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас Фотинка Върбова.
От пенсионерския клуб в Горско ново село пък се представят с клин и пататник по рецепти на заселници от Родопите.
"Стържат се картофите, може да сложите и зелен лук, яйца и сирене, това нещо се обърква и се пече отгоре на печката. Клинът също по този начин - там вече се сварява оризът и се меси с яйца и сирене и той се пече на печката отгоре", обясни Албена Чинова от пенсионерски клуб "Златна есен", Горско ново село.
Стопанките споделят и тънкости за хубавата баница.
"Като точената баница изисква повече мазнина. Даже бабите по нашия край са слагали повече мас - една две лъжици в мазнината", спомня си Христина Янкова от Народно читалище "Отец Паисий".
Кулинарният фест уважи днес и вицепрезидентът Илияна Йотова, която сподели, че е майстор на витите баници.
Вижте повече в репортажа.
Снимка: БГНЕС
преди 1 година