Ужасът на войната: Руски самолети нанасят още удари по жилищни райони, умират цивилни

Киев и Москва се договориха за нови хуманитарни коридори

09.03.2022 | 13:40 Редактор: Жаклина Иванова

В 14-ия ден от войната Украйна и Русия се договориха отново да спрат огъня и да осигурят възможност цивилните да напуснат градовете Харков, Киев, Чернигов, Суми и Мариупол. Вчера близо 5000 души успяха да напуснат Суми. Според Киев руски военни самолети продължават да нанасят нови удари по жилищни райони.

Украйна се опитва да евакуира цивилни през шест хуманитарни коридора, включително от обсадения южен пристанищен град Мариупол.

"Украинските въоръжени сили са се съгласили да спрат стрелбата в тези райони за 12 часа  - от 09:00 до 21:00 местно време. Призовавам и руските сили да изпълнят ангажимента си за прекратяване на огъня", посочи вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук.

Хората могат да пътуват с личните си превозни средства. На разположение са и 22 автобуса, които бяха използвани при евакуацията вчера. Тогава бяха извозени около 5000 цивилни от град Суми до Полтава. Надеждите са и днес хиляди хора да успеят да напуснат размирния район.

През последните дни град Суми беше подложен на ожесточени руски бомбардировки. 22 души, включително три деца, са били убити при въздушни удари срещу града в понеделник вечерта. Сред жертвите е и 16-годишният Артем Прийменко, шампион на Украйна по самбо. Той е загинал в резултат на руски въздушен удар срещу къщата му в Суми. Убити са и родителите му, баба му и двамата му по-малки братя.

Вчера се оказа невъзможна евакуацията от Мариупол. Киев обвини Москва в обстрел на бежански коридор, предназначен за цивилни, които се опитват да избягат от пристанищния град. В социалните мрежи момиче, което е успяло да избяга от Мариупол, казва, че украинските войски са нарушили прекратяването на огъня още в началото.

На тежък обстрел е подложен и вторият по големина град Харков. Bulgaria ON AIR проследи пътя на евакуация на българина проф. Михаил Станчев. Той успя да избяга от града и сега е при приятели в селце на брега на река Днепър. Неговата цел е да стигне до Одеса и оттам до България.

"Настъплението на руските войски затихна, защото разбраха, че не могат по суша да превземат Харков и други по-големи градове, затова явно командването на руснаците даде указ да атакуват с авиация, ракети град. Загиват мирни граждани", посочи проф. Станчев.

Той споделя, че войната го е лишила от всичко ценно.

"Оставих всичко. За мен, като учен, най-важното е библиотеката и моят архив. Това е цената на моя живот", каза той.

По данни на ООН 2 млн. души вече са избягали от Украйна след руската инвазия. В социалните мрежи се появиха трогателни снимки на мъже, които се сбогуват с децата и съпругите си през стъклото на влака, докато ги изпращат на по-сигурно място.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК