Родители и експерти раздвоени дали децата трябва да се връщат в класните стаи

До края на седмицата ще да бъдат избрани щадящите тестове за Ковид-19

02.11.2021 | 19:29 Редактор: Теодора Патронова

До края на седмицата се очаква да бъдат избрани тестовете за Ковид-19, които ще се прилагат на учениците, за да се върнат в класните стаи. 

Ники предпочита класната стая пред компютъра вкъщи, затова иска да се върне обратно в училище. Вместо в час обаче от днес Ники и съучениците му в Плевен учат пред компютъра.

"Децата губят много като не виждат учителя пред себе си, дисциплина, концентрация се губи. Според мен материалът се заучава най-много на 60-70%, липсва живия контакт с учителя", коментира Валентин Георгиев.

Затова Валентин гледа на възможността Ники да бъде тестван два пъти за Ковид в училище не като на заплаха, а като необходимост от ограничаване на заразата и връщане на обичайната форма на обучение. Очаква се пробата от едно дете да се взима чрез слюнка и да отнема между 10 и 20 минути, а надеждността на резултата е над 95%.

Началникът на Клиниката по педиатрия в МБАЛ "Токуда“ Калин Лисички подчерта, че по-щадящи тестове от това няма.

"Просто детето трябва да се изплюе в контейнерче или така популярните близалки, да задържи 30 секунди една малка гъбичка образно казано в устата, така че няма никаква травма", добави той.

Травма според други експерти обаче ще има.

"Ако се тестват вкъщи децата – то със сигурност ще е много щадящо, но ако всички бъдат в клас или пред училище може да се нанесе огромен стрес и по-страшното е, че може никой да не разбере", поясни експертът по ранно детско развитие Анна Влаева.

Макар и раздвоени за мярката, специалистите са единодушни в едно – че информацията за заразата, която достига до децата, трябва да бъде ограничена. 

А докато не бъде взето решение за връщане на присъственото обучение, Ники ще продължи да вижда своите приятели само през екрана.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК