fallback

Музика вместо петрол: Превръщат нефтен резервоар в Сеул в концертна зала

Причината е, че шестте контейнера край стадиона в столицата били обявени за опасни

06.07.2019 | 14:51 Автор: Зорница Костадинова

Нефтен резервоар в Сеул се превърна в концертна зала. Причината - обявили нефтените контейнери за опасни. 

Този резервоар доскоро е бил пълен с нефт, а сега тук се провеждат културни мероприятия. Петролът отстъпил място на музиката, след като шестте нефтени резервоари край стадиона в Сеул били обявени за опасни от FIFA.

През 2000 година, FIFA настоя да бъдат премахнати тези резервоари, тъй като заради световното по футбол беше изграден стадион, точно пред тях. 

15 години Общината в Сеул нямала идея в какво да превърне пространството и масивните бетонни съоръжения. Затова се обърнали към гражданите. 

"Дойдоха много идеи. Повечето хора предложиха да направим мястото културно пространство с парк. Започнахме работа през 2013 г. Беше много сложно да се почистят всички следи от петрол, да обезопасим зоната и да я превърнем в сцена за изкуство, сподели Ийн Йон Оу от Oil Tank Culture Park.

Резервоарите се превръщат в пространства за различни цели. Например, един от тях сега е кафене с високи стоманени тавани, около които се придава съвременен привкус. 

Другият резервоар е превърнат в амфитеатър, който има бетонни седалки на земята, за да може зрителите да седят по време на изпълнения. 

Само за няколко години културният парк на петролния резервоар се превърна в истински хит сред туристите в Южна Корея.

Снимка: Благой Цицелков, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback