fallback

Русина Петкова - вековната физичка, запазила страстта към преподаването

Тайната за дълголетието е любовта към професията, смята тя

06.07.2019 | 13:45 Автор: Тодор Петров

Да преживееш век, запазвайки страстта към учителската професия. Преподавател по физика отпразнува 100-годишния си рожден ден със своите ученици и близки.

Родената преди 100 години в семейство на учители, Русина Петкова отпразнува своя юбилей със спомени за най-прекрасните си години - тези, в които самата тя е преподавала физика. 

"Учех децата и те възприемаха това, което трябва да знаят. С удоволствие го приемаха", казва бившата учителка.

Русина е наследник на зографа и съратник на Левски - Петьо Ганин. Правнучка е на Баба Гана, която приютявала Дякона в хана си. За знатния си род обаче тя не говори. Разказва своята собствена история - като млада ѝ се наложило да прексъсне следването си в Австрия заради войната.

Тайната на дълголетието според Русина са добрият начин на живот и общвуването с хората. По време на 30-годишния си стаж като учител е преподавала много уроци, но е научила още повече. Според столетницата днес учителската професия не е достатъчно уважавана. 

Стогодишната Русина няма деца. Учениците си обаче обича като свои. Затова на младите си колеги препоръчва да обичат децата, с които работят и да дават това, което знаят. 

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback