Шапки долу! Ирина Сардарева

Среща с най-известната фамилия шапкари у нас

03.07.2019 | 19:17 Редактор: Василена Василева
Шапки долу! Ирина Сардарева

Макар да нямаме многовековни традиции в шапкарството както англичаните и руснаците, то е един от най-старите занаяти. 

През 1940 г. само в София е имало близо 20 ателиета, но сега те са едва няколко на брой. 

На столичната улица "Владайска", под големите сенки на дърветата,  попадаме на място, което ни връща в 20-те години на миналия век.

Там екипът ни се среща с Георги Сардарев, който е потомствен шапкар. Макар дълги години да работи в сферата на външната търговия. В крайна сметка обаче и тук важи принципът, че "кръвта вода не става" и той избира свободата, която му носи  шапкарството.

По примера на един от най-обичаните герои на Луис Карол – Лудият шапкар  от "Алиса в страната на чудесата", Георги казва, че човек трябва да носи малко лудост в себе си, за да прави това, което обича цял живот. 

Майката на Георги, Ирина Сардарева, е известна у нас като повелителката на шапките. Произведенията ѝ са показвани на модните подиуми не само у нас, но и в Европа, Азия и Америка. Макар да е химичка по образование и дълго време да работи като учителка, от 25 години Ирина,  която е родом от Киев, пренася таланта си у нас, създавайки магичното място "Къщата на шапките".

"Правила съм шапки за съпруги на президенти, за много актьори и музиканти, Татяна Лолова често ни гостува тук, в нашата къща. Шапките, предназначени за театъра са по-трудни за направа, но за всяка една аз вече имам готов модел в главата си. Не ги рисувам, те сами се появяват в съзнанието ми", казва Ирина. 

Освен, че организират свой курс по шапкарство, на който обучават всеки, дошъл за да научи занаята, семейство Сардареви организират и различни видове инициативи. Като Летният парад на шапките, който се проведе преди седмица на столичния бул. "Витоша". На него всеки имаше възможност да престави любимата шапка, която притежава.  

Повече за най-известната фамилия шапкари у нас, вижте в репортажа на репортера Божила Симова и оператора Тодор Тодоров!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК