Урсула фон дер Лайен - майка на седем, министър на милиони

Коя е жената, която оглави Еврокомисията?

03.07.2019 | 13:10 Редактор: Юлия Христова
Урсула фон дер Лайен - майка на седем, министър на милиони

Урсула фон дер Лайен ще е първата жена, която застава начело на Европейската комисия. След денонощни тежки преговори 60-годишната майка на седем деца се превърна в компромисния вариант на европейските лидери.

Германският министър на отбраната рядко попада под светлините на международните прожектори.  В родната ѝ Германия обаче кариерата ѝ е белязана от не един или два скандала.

Родена е в Брюксел през 1958 година в семейството на политици - баща ѝ е премиер на Долна Саксония от 1976 до 1990. Учи икономика в Лондон и медицина в Хановер. Използва псевдонима "Роуз Ладсън", за да не я разпознават като дъщеря на политик, поради опасността, която представляват левите активисти в Западна Германия по това време. Учи и за гинеколог. Благодарение на международното си образование говори свободно английски и френски език.

Дългогодишен близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, фон дер Лайен е член на Християндемократическия съюз от 1990 година насам. През 2005 става министър по семейните въпроси. Почти толкова изненадващо като издигането ѝ за председател на Еврокомисията се оказва назначението ѝ като министър на отбраната на Германия през 2013 година, след месеци на коалиционни преговори.

Убеден привърженик на обединена федерална Европа, Фон дер Лайен иска Германия да поеме по-отявлена роля във външните отношения и сигурността на Съюза. Подкрепя и по-голяма военна кооперация между страните членки.

Животът ѝ извън политиката също е интересен. По време на телевизионно предаване на ръце я носи холивудският екшън герой Хю Джакман. Когато връчва награда за мир на суперзвездата Джордж Клуни, получава целувка по бузата.

Вижте повече за нея във видеото.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК