Исторически ден: Тръмп е първият американски президент, стъпил в Северна Корея

В демилитаризираната зона той се срещна с Ким Чен Ун

30.06.2019 | 14:01 Редактор: Ивайло Николов
Исторически ден: Тръмп е първият американски президент, стъпил в Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп се срещна в демилитаризираната зона на границата между двете Кореи със севернокорейския лидер Ким Чен-Ун.

Двамата си стиснаха ръцете в знак на мир. Подобна среща се случва за пръв път в историята. Тръмп се превърна и в първия американски президент, прекосил границата със Северна Корея. Според анализатори това е огромна стъпка напред във взаимоотношенията им. 

Севернокорейският лидер подчерта, че има чудесни отношения с американския президент, които ще позволят на двамата дългогодишни врагове да преодолеят препятствията помежду им.

Преди срещата с Ким Чен Ун, Тръмп и южнкорейският му колега Мун Дже Ин посетиха границата и разговаряха от върха на наблюдателната кула, която гледа към Северна Корея и демилитаризираната зона.

Мун Дже Ин похвали Тръмп и Ким Чен-ун за смелостта да проведат срещата и изрази надежда, че Тръмп ще остане в историята като президентът, постигнал мир на Корейския полуостров.

Демилитаризираната зона е широка около 4 км и 250 км дълга. Тя разделя полуострова след края на Корейската война през 1953 година. Въпреки че в тази област няма военни съоръжения или персонал, отвъд нея се намира една от най-силно милитаризираните граници в света.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК