Екрем Имамоглу - кой всъщност е политикът, изместил влиятелния Ердоган?

Той е смятан за една от най-сериозните заплахи за президента на Турция

24.06.2019 | 19:52 Редактор: Ралица Братанова
Екрем Имамоглу - кой всъщност е политикът, изместил влиятелния Ердоган?

С гласа на над 4 милиона и 700 хиляди души Екрем Имамоглу затвърди още по-категорично позицията си на политическата сцена в Турция.

Излъчен от Народнорепубликанската партия, той се оказа най-печелившия коз на опозицията в страната, осигурявайки ключовата победа на местните избори в Истанбул цели два пъти. 

Името на 49 – годишния Екрем Имамоглу досокоро беше непознато за широката публика. Сега обаче той е смятан за една от най-сериозните заплахи за президента Реджеп Ердоган. Имамоглу е родом от Североизточна Турция - регион, който е тясно свързан с корените и традициите на страната. 

Именно това изигра важна роля за победата му. Той неведнъж демонстрира способността си да разговаря с народа. По време на кампанията държеше на близкия контакт със своите избиратели.

Дори успя да покори сърцата на консервативно-религиозни турски граждани, след като на първите избори през март, по време на Рамазана спазваше мюсюлманския ритуал и цитираше Корана. 

Той е смятан за либерален и прогресивен политик. И също така е отявлен последовател на Кемал Ататюрк. По време на кампанията си Имамоглу и неговата партия представиха победата в Истанбул като ключова за бъдещето на турската демокрация. Те се фокусираха към по-младите избиратели и обещаха подкрепа за нуждаещите се семейства. 

Според анализатори има голяма вероятност нарастващата подрекпа за Имамоглу да му отвори вратите към още по-големи победи в бъдеще, а победата му в Истанбул да доведе до сериозни сътресения в управляващите. 

Той е спряган и за пряк съперник на Ердоган на президентските избори през 2023 година. Мнозина обаче са скептични относно възхода на политическата му кариера, тъй като Ердоган все още е изключително влиятелен.

Снимка: Reuters

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК