До 30 хил. лева глоба за събарянето на емблематичната къща на Куцоглу в Пловдив

Собствениците ѝ ще трябва да я възстановят в първоначалния ѝ вид

07.06.2019 | 22:20 Редактор: Василена Василева
До 30 хил. лева глоба за събарянето на емблематичната къща на Куцоглу в Пловдив

До 30 хил. лева ще е санкцията за незаконното събаряне на емблематичната къща на Куцоглу зад Общината в Пловдив. А собствениците ѝ, които я събориха, ще трябва да я възстановят в първоначалния ѝ вид.

След вчерашните действия по разрушаването на къщата-паметник в центъра на Пловдив незабавно бяха спрени всички строителни дейности, а техниката от терена беше изведена. 

От районното кметство поискали от прокуратурата да спре строителното разрешение на инвеститора. От община Пловдив определят действията по събарянето на фасадата като незаконни. А самият акт бързо стана една от най-обсъжданите теми в общественото пространство. 

Дълги години сградата се е използвала за детска градина, а по-късно била върната на собствениците ѝ и затворена. 

Преди събарянето ѝ в нея се извършваше ремонт. Според издаденото разрешение за строеж собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Те обаче не са се съобразили с това изискване. 

Арх. Румяна Пройкова е автор на проекта за строежа на сградата. И до този момент за нея е необяснимо изтъкнатата от инвеститорите причина, че сградата, която са разрушили е нестабилна заради наводненията. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК