Един от древните езици в Южна Америка е напът да изчезне

Кристина Калдерон е последният човек на Земята, който говори ягански

03.06.2019 | 22:18 Редактор: Ралица Братанова
Един от древните езици в Южна Америка е напът да изчезне

В Мексико жена на 91 години е една от малкото останали живи хора, които владеят уникален език. За съжаление обаче най-вероятно с нея ще изчезне и той.

Кристина Калдерон прекарва повечето си дни в плетене пред огнището. 91-годишната жена твърди, че ѝ липсва само едно нещо – да поговори с някого на родния си език.

Кристина е последният човек на Земята, който говори древния ягански език. Той произлиза от племето Ягани, което дълго време обитавало най-отдалечения край на Южна Америка. Това са области, които сега са част от Аржентина и Чили. 

"Преди имаше много Ягани. Майка ми и баща ми бяха Ягани и винаги са говорили на ягански", казва тя.

Кристина разказва, че като дете всички говорили на родния си език и заради това научила испански чак на 9 години. Възрастната жена живее в малка къща в Укика. Село, което е основано от Яганите в покрайнините на по-голямото чилийско селище Пуерто Уилямс.

В дома си тя пази снимки на предците си, носещи отличителните белези на номадското племе. 

С носталгия тя си спомня за последния човек, с когото е говорила на майчииня си език – починалата ѝ сестра. Въпреки че днес десетки наследници на племето са все още живи, Калдерон споделя, че много от тях спират да изучават езика. Понякога дори тя самата се страхува, че думите ѝ се изплъзват.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК