И 17-те, които пращаме в ЕП, обещаха: Ще работят за българските граждани

Няколко стотин гласа не стигнаха на Лиляна Павлова да пренареди листата на ГЕРБ

31.05.2019 | 19:33 Редактор: Ивайло Николов
И 17-те, които пращаме в ЕП, обещаха: Ще работят за българските граждани

ЦИК обяви официално имената на новите 17 евродепутати, които България ще излъчи в Европейския парламент. Изненади реално в имената няма. Разпределението на мандатите стана ясно още в сряда и още тогава имахме ориентир, кои ще са следващите български представители в Европейския парламент. 

В Брюксел от ГЕРБ изпращат настоящият еврокомисар Мария Габриел, досегашните евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел. Евродепутат ще стане и Александър Йорданов, който беше кандидат на коалиционния партньор на ГЕРБ за тези избори – СДС. Няколко стотин гласа не стигнаха на Лиляна Павлова да пренареди листата и така тя остана без евродепутатско място.

При червената листа размествания имаше, но така или иначе първите пет в нея отиват в Брюксел. Разликата тук е, че лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев от 5-то място се нареди веднага след водача на листата Елена Йончева. Останалите евродепутати са Петър Витанов и Цветелина Пенкова, както и бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов. 

След като ЦИК взе решение за заличаване на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от евролистата на ДПС, движението изпраща следващите трима - Илхан Кючюк и Искра Михайлова, както и Атидже Алиева - Вели, която заемаше поста заместник-изпълнителен директор на фонд "Земеделие". 

ВМРО успя да спечели две места в европарламента. Едното е за досегашния им представител в ЕП Ангел Джамбазки, а другото - за режисьора Андрей Слабаков. Той измести с преференции втория и третия в листата на партията. 

Радан Кънев от "Демократична България" също влиза в европарламента. Днес всички кандидати бяха представени на официална церемония. 17-те евродепутати, които изпращаме в Брюксел, обещаха да работят заедно за българските граждани. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Вижте репортажа.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК